Recept na Velikonoční mazanec

22.04.2025

Tradiční recept s rozinkami a mandlemi: Velikonoce si neumíme představit bez vůně čerstvě upečeného velikonočního mazance. Tento voňavý bochník je symbolem jara, nového začátku a hojnosti. Přinášíme vám tradiční recept na mazanec, jaký si můžete koupit na trzích na Kulaťáku (pekařství MPM, pekařství Golčův Jeníkov, pekárna Velíšek)  – poctivý, nadýchaný a krásně zdobený rozinkami a mandlemi

🥣 Ingredience na velikonoční mazanec

  • 500 g hladké mouky

  • 100 g cukru krupice

  • 1 kostka droždí (42 g)

  • 250 ml vlažného mléka

  • 100 g másla (rozpuštěného)

  • 2 žloutky + 1 na potření

  • Špetka soli

  • 1 vanilkový cukr

  • Citronová kůra z 1 citronu

  • 100 g rozinek (předem namočených v rumu)

  • Plátky mandlí na ozdobu

  • Moučkový cukr na posypání

👩‍🍳 Postup

  1. Příprava kvásku: V misce rozmíchejte droždí s trochou vlažného mléka, lžičkou cukru a trochou mouky. Nechte kvásek vzejít (cca 10–15 minut).

  2. Těsto: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Přilijte vzešlý kvásek, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.

  3. Kynutí: Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

  4. Přidání rozinek: Vykynuté těsto lehce propracujte a zapracujte namočené rozinky.

  5. Tvarování: Vytvarujte bochník a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.

  6. Zdobení: Povrch mazance potřete rozšlehaným žloutkem a posypte plátky mandlí.

  7. Pečení: Troubu předehřejte na 160 °C. Mazanec pečte přibližně 40–50 minut. Pokud by povrch rychle hnědl, přikryjte mazanec alobalem.

  8. Finální úprava: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.

🌸 Tipy od farmářů:

  • Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami pro moderní twist.

  • Pokud chcete jemnější těsto, přidejte lžíci smetany ke šlehání.

  • Mazanec je nejlepší čerstvý, ale vydrží vláčný několik dní.

🥖 Velikonoční mazanec na trzích na Kulaťáku

Na farmářských trzích na Kulaťáku najdete ty nejpoctivější mazance – kynuté s láskou, voňavé po másle a citrónu, zdobené plátky mandlí, jak velí tradice. Přijďte ochutnat ručně vyráběné mazance a dopřejte si kousek velikonoční pohody domů.

🌼 Sledujte náš blog – přinášíme recepty, tipy a inspiraci přímo od malých výrobců.
Tým trhy na Kulaťáku – Vaše cesta k tradici a poctivým chutím.

Webové stránky Farmářské trhy, z.s. Trhy na Kulaťáku - Trhy na Andělu - Festival ambasád