Recept na Velikonoční mazanec

Tradiční recept s rozinkami a mandlemi: Velikonoce si neumíme představit bez vůně čerstvě upečeného velikonočního mazance. Tento voňavý bochník je symbolem jara, nového začátku a hojnosti. Přinášíme vám tradiční recept na mazanec, jaký si můžete koupit na trzích na Kulaťáku (pekařství MPM, pekařství Golčův Jeníkov, pekárna Velíšek) – poctivý, nadýchaný a krásně zdobený rozinkami a mandlemi.
🥣 Ingredience na velikonoční mazanec
-
500 g hladké mouky
-
100 g cukru krupice
-
1 kostka droždí (42 g)
-
250 ml vlažného mléka
-
100 g másla (rozpuštěného)
-
2 žloutky + 1 na potření
-
Špetka soli
-
1 vanilkový cukr
-
Citronová kůra z 1 citronu
-
100 g rozinek (předem namočených v rumu)
-
Plátky mandlí na ozdobu
-
Moučkový cukr na posypání
👩🍳 Postup
-
Příprava kvásku: V misce rozmíchejte droždí s trochou vlažného mléka, lžičkou cukru a trochou mouky. Nechte kvásek vzejít (cca 10–15 minut).
-
Těsto: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Přilijte vzešlý kvásek, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
-
Kynutí: Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě přibližně 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
-
Přidání rozinek: Vykynuté těsto lehce propracujte a zapracujte namočené rozinky.
-
Tvarování: Vytvarujte bochník a přendejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 30 minut kynout.
-
Zdobení: Povrch mazance potřete rozšlehaným žloutkem a posypte plátky mandlí.
-
Pečení: Troubu předehřejte na 160 °C. Mazanec pečte přibližně 40–50 minut. Pokud by povrch rychle hnědl, přikryjte mazanec alobalem.
-
Finální úprava: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
🌸 Tipy od farmářů:
-
Rozinky můžete nahradit sušenými brusinkami pro moderní twist.
-
Pokud chcete jemnější těsto, přidejte lžíci smetany ke šlehání.
-
Mazanec je nejlepší čerstvý, ale vydrží vláčný několik dní.
🥖 Velikonoční mazanec na trzích na Kulaťáku
Na farmářských trzích na Kulaťáku najdete ty nejpoctivější mazance – kynuté s láskou, voňavé po másle a citrónu, zdobené plátky mandlí, jak velí tradice. Přijďte ochutnat ručně vyráběné mazance a dopřejte si kousek velikonoční pohody domů.
🌼 Sledujte náš blog – přinášíme recepty, tipy a inspiraci přímo od malých výrobců.
Tým trhy na Kulaťáku – Vaše cesta k tradici a poctivým chutím.