Recept na Velikonoční nádivku s kopřivami, medvědím česnekem

25.03.2024

Recept na Velikonoční nádivku s kopřivami, medvědím česnekem, rohlíky, vejci a uzenou krkovicí:

Ingredience:

6-8 rohlíků (starších, aby se lépe uplatnily ve struktuře nádivky), nakrájených na kostičky

200 g kopřiv (dobře očištěných a nasekaných)

100 g medvědího česneku (dobře očištěného a nasekaného)

200 g uzené krkovice, nakrájené na kostičky

4 vejce

1 cibule, jemně nasekaná

2 stroužky česneku, jemně nasekané

200 ml mléka nebo smetany

50 g másla

Sůl a pepř podle chuti

Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka)

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.

V pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

Vejce rozšlehejte tak, aby vznikl pevný sníh z bílků.

Přidejte nakrájené rohlíky do mísy a zalijte je směsí mléka nebo smetany a žloutků, které rozšlehejte. Přidejte také špetku muškátového oříšku. Nechte rohlíky vsáknout.

Do mísy s namočenými rohlíky přidejte spařené kopřivy, které nakrájejte, nakrájený medvědí česnek, a uzenou krkovici nakrájenou na kostičky (můžete ji také orestovat). Dobře promíchejte a přidejte pevný sníh z bílků.

Dochutíme směs solí a pepřem podle chuti.

Vložte směs do vymazaného pekáčku a rovnoměrně ji rozprostřete.

Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nádivka nezhustne a nezezlátne.

Jakmile je nádivka hotová, ozdobte ji čerstvými bylinkami, jako je petrželka, a podávejte jako součást velikonočního jídla.

Tento recept kombinuje tradiční ingredience s jarními rostlinami jako jsou kopřivy a medvědí česnek, což dodá nádivce zajímavou chuťovou dimenzi. Doufám, že tato nádivka přispěje k slavnostní atmosféře vašeho velikonočního stolu!

Webové stránky Farmářské trhy, z.s. Trhy na Kulaťáku - Trhy na Andělu - Festival ambasád