Lepenice
Šťouchané brambory se zelím a s grilovanou klobásou nebo uzeným.
Suroviny:
4 porce: 1200 g brambor, 1200 g bílé zelí sterilizovan, 600g klobásy nebo uzeného, 200 g špeku, 200 g cibule, 150g cukru krystal, sůl
Postup:
Brambory oškrábeme, překrájíme na menší kousky a dáme vařit do osolené vody.
Mezitím nakrájíme špek na malé kostičky a v hluboké pánvi necháme vyškvařit. Pak přidáme najemno nakrájenou cibulku, kterou necháme zesklovatět.
Přidáme zelí, které jsme slili, a zlehka podusíme, ochutíme cukrem a solí.
Do měkka uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme, pak přidáme připravené zelí a dobře promícháme.
Podáváme s grilovaným uzeným nebo klobásou.